10
9
9
5
7
7
5
2
4
8
6
1
2
4
1
3
6
8
3
10
Wij gaan
verder ...

Werknemers uit Oekraïne in dienst nemen

Oekraïense vluchtelingen kunnen vaak snel aan het werk door de Richtlijn Tijdelijke Bescherming Oekraïne.

Twee jaar geleden begon de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, waarna er een vluchtelingenstroom richting onder andere Nederland op gang kwam. Inmiddels heeft ongeveer de helft van de Oekraïense vluchtelingen in Nederland werk gevonden.

Overweeg je Oekraïense vluchtelingen in dienst te nemen? Dat kan een goede oplossing zijn voor een mogelijk personeelstekort binnen je bedrijf. Er hoeft geen tewerkstellingsvergunning te worden aangevraagd in verband met de Richtlijn Tijdelijke Bescherming Oekraïne, waardoor Oekraïense vluchtelingen snel aan het werk kunnen.   

Er zijn wel een aantal regels waaraan moet worden voldaan. We bespreken ze hierna beknopt.

  • Je moet als werkgever de Oekraïense vluchteling in loondienst nemen en een arbeidsovereenkomst geven. Daarnaast moet je de Oekraïense werknemer hetzelfde behandelen als andere werknemers, ze hebben dezelfde rechten als Nederlandse werknemers. Denk hierbij aan het recht op het minimumloon, pauzes, vakantiedagen en een veilige werkplek.
  • Als werkgever moet je goed controleren of een vluchteling onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming Oekraïne valt. Op de website van het IND, de Immigratie- en Naturalisatiedienst, staat een stappenplan om dit te controleren. Alleen vluchtelingen die onder de richtlijn vallen mogen werken in Nederland zonder tewerkstellingsvergunning.
  • Oekraïense vluchtelingen moeten beschikken over een bewijs van verblijf in Nederland. Ze ontvangen dit bewijs als sticker in hun paspoort of als apart pasje, het zogenoemde O-document. Dit bewijs kan worden aangevraagd bij het IND en moeten ze aan jou als werkgever kunnen tonen.
  • Als je een Oekraïense vluchteling in dienst neemt moet je deze werknemer wel melden bij het UWV. Hierbij moet je doorgeven welk werk de werknemer gaat doen, voor hoeveel uur per week en op welke plek. Deze gegevens worden door de Arbeidsinspectie gebruikt om na te gaan of je je als werkgever aan de arbeidswetten houdt. Twee werkdagen nadat je de werknemer hebt aangemeld bij het UWV mag de nieuwe werknemer beginnen met werken.

Richtlijn Tijdelijke Bescherming Oekraïne

De Richtlijn Tijdelijke Bescherming is voor vluchtelingen met de Oekraïense nationaliteit verlengd tot 4 maart 2025. Tot die dag mogen vluchtelingen die onder de richtlijn vallen blijven wonen en werken in Nederland. Dit geldt voor vluchtelingen met de Oekraïense nationaliteit en voor de niet-Oekraïense vluchtelingen die in Oekraïne al een permanente verblijfsstatus hadden. Familieleden van voormelde vluchtelingen vallen ook onder de richtlijn.

De richtlijn stopt voor zogeheten derdelanders, niet-Oekraïners die een tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne hadden. Dat houdt in dat deze derdelanders na 4 maart 2024 niet meer mogen werken in Nederland. Dit mag enkel nog als ze in het bezit zijn van een verblijfsvergunning waarmee werken in Nederland is toegestaan.

Mocht je twijfelen of je een derdelander in dienst hebt die vanaf 5 maart 2024 niet meer onder de richtlijn valt, dan kun je de gegevens van deze medewerker controleren op het O-document van de medewerker. Als op het O-document een vervaldatum van 4 september 2023 of 10 januari 2024 staat, valt de derdelander per 4 maart 2024 niet meer onder de richtlijn.

Bovenstaande regels gelden voor het in dienst nemen van een Oekraïense vluchteling. Als je een opdracht wilt geven aan een Oekraïense vluchteling op zzp-basis, dan moet je wel een tewerkstellingsvergunning aanvragen.

Zoals blijkt hoeft het in dienst nemen van Oekraïense vluchtelingen geen probleem te zijn, maar is het wel aan regels gebonden. Heb je hier vragen over, neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag!